Берт Хелингер

„Аз не се чувствам психотерапевт, а такъв, който служи на живота.”

Берт Хелингер

Берт Хелингер

Работата на Берт Хелингер отдавна има международно признание. В много страни на света терапевти и консултанти ползват метода семейни констелации за разрешаване на различни житейски ситуации.

Широк спектър от международни семинари отразява живият интерес, предизвикан от неговата работа. Берт Хелингер е роден през 1925 год. в Германия и умира на 19.09. 2019 г. Изучавал е философия, теология и педагогика. Работил е в състава на католически орден при зулусите в Южна Африка. След това е станал психоаналитик и под влияние на груповата динамика, първичната терапия, транзактния анализ и различни хипнотерапевтични методи е направил своя собствена форма на терапия – Семейни констелации. Берт Хелингер  започва да ги практикува през 1978 г.

Семейните констелации са намерили всемирно признание в много разнообразни сфери на живота – организационно консултиране, в медицината, в консултации по различни въпроси от живота и възпитанието, в духовното съпровождане в най-широк смисъл на тази дума.

За школата на Берт Хелингер

В Original Hellinger® Family Constellations – констелацията се извършва пред очите на всички присъстващи – без външна намеса. Възстановяването на нарушения ред се извършва пред очите на всички присъстващи като на магия. Можете да чуете падане на карфица и дъхът ви да спре. Констелацията се преживява като откровение, което е ясно за всеки, като намеса на друга, духовна сила. Заместниците и водещият на констелациите се държат като медиуми, чрез които действат други, велики сили. Решения, които дори не могат да бъдат измислени, се оказват нещо естествено.

Original Hellinger® Family Constellation – (Оригинал Хелингер®Семейни констелации) се провеждат днес по целия свят от Hellinger® school. Школата се ръководи от съпругата му Софи Хелингер. Към сайта на Hellinger® school.