Условия за поръчка

Избраните от Вас услуги се индикират в потребителска кошница, в която Вие във всеки един момент можете да променяте количеството, да добавяте или да изваждате продукти, както и да проверите, техните цени, и/или общата им сума.

Начин на плащане

Във вашата потребителска кошница Вие можете да видите цената на избраните от Вас услуги и крайната сума, която трябва да заплатите. Следва да изберете и посочите удобен за Вас начин на плащане от посочените по долу възможности:

  • плащане с myPOS

Потвърждаване на поръчка

Тук можете да видите цялата информация за поръчката си и да я проверите.

Важно: Проверете внимателно съдържанието на Вашата потребителска кошница, информацията за плащане и Вашите данни. Ако е необходимо да нанесете корекции, не пропускайте да ги направите своевременно. След като натиснете бутона „ПОРЪЧВАНЕ“, Вашата поръчка ще бъде приета и няма да можете да правите повече промени. След като финализирате поръчката си, ще се свържем с Вас, на предоставения от Вас телефонен номер, за потвърждение на поръчката.

Важно: Посочването на непълни или неверени данни в профила на клиента прави поръчката невалидна и тя не обвързва „ЛАЙТСТАР ЕООД с изпълнение.

Срок на доставка на услугата е обявена като дата на провеждане  на съответния обучителен курс, семинар или ако онлайн продукт до 3 дни от датата на поръчка. Ако това е онлайн сесия с уговорка на дата и час със провеждащия сесията.

Ако доброволно се откажете от участие в мероприятие или провеждане на сесия, сумата ме се възтановява.

Заплатената сума за услуга или сесия се връща в случай на здравословен проблем, възникнал на обявените дати за провеждане на събитието.

За въпроси и коментари моля, свържете се с нас на телефон: 0886 652515 в работно време от 10.00 до 18.00 ч. в работните дни  или пишете на електронен адрес: theta.planeta@gmail.com.